niedziela, 30 marca 2014

Sekretna historia blinów cz. 2

Bliny na salonach

W XVI wieku w europejskiej części Rosji najchętniej jedzono bliny ze śmietaną, niekiedy dodając do niej twaróg. W opisach carskich uczt często wspomina się o blinach z twarogiem, którymi częstował się carski dwór. Najzacniejszym gościom zza granicy podawano bliny z czarnym lub czerwonym kawiorem. 

Wielu znanych i szanowanych Rosjan ceniło rumiane bliny. Słynny bajkopisarz Iwan Kryłow był w tej dziedzinie prawdziwym smakoszem - mógł jeść bliny o dowolnej porze i w dowolnej ilości. 

Lew Tołstoj uważał, że bliny z miodem powinny być obowiązkowym daniem na każdym stole. Pracując nad swoimi książkami pisarz wręcz wymagał, aby mu je podawano.

Z kolei Aleksander Newski po zwycięskich walkach organizował uczty, podczas których spożywano bliny z lipowym miodem. Już w tych zamierzchłych czasach znano również bliny z twarogiem i śmietaną, choć jeszcze nie cieszył się one zbyt dużym uznaniem.

Bliny, blincziki, blincy i oladi

Obecnie istnieje kilka odmian tej potrawy, a mianowicie: bliny (блины), blincziki ( блинчики), blincy (блинцы) i oladi (оладьи). Każda z nich ma swoją recepturę i specyfikę. 

Dla przyrządzenia zwykłych blinów używa się ciasta drożdżowego i przeważnie z mąki gryczanej. W charakterze spulchniacza można użyć ubitych białek. Ciasto na blincziki robi się bez drożdży, ale za to z mlekiem i dużą ilością jaj, przez co blincziki będą cieniutkie. Oladi od blinów odróżnia rozmiar. Przyrządza się je z drożdżowego ciasta, dzięki czemu są pulchne. Zwykle smaruje je się masłem i posypuje cukrem pudrem. Blincy z kolei łączą w sobie cechy blinów i oladi.

Bliny magiczne

Większość historyków zgodnie twierdzi, że w czasach pogańskich bliny były elementem związanym ze świętem przesilenia wiosennego. Był to dzień uosabiający zwycięstwo wiosny i światła nad zimą i ciemnością. Prawdopodobnie jest to jedyne wyjaśnienie obecności blinów na stypach - przesilenie wiosenne było symbolem śmierci. Śmierci zimy. Bliny spożywano obowiązkowo nie tylko na pogrzebach, ale i ślubach - narzeczona umierała jako dziewczyna, aby urodzić się na nowo w roli kobiety i żony. Zgodnie z tradycją pierwszy blin zawsze poświęca się duszom zmarłych przodków. Należało położyć go na oknie lub oddać biednemu. W ostatni dzień Maslenicy z blinami chodzono na cmentarz i zostawiano je na grobach bliskich.

Bliny zawsze miały związek z magią. Samo ich przyrządzanie było uważane za tajemnicę, zaklęcie. Przed Maslenicą kobiety piekły bliny wykonując jednocześnie pewne czynności rytualne. Po pojawieniu się gwiazd na niebie gospodynie wychodziły nad rzekę lub jezioro, gdzie mieszały ciasto. Potem ciasto stawiały na oknie i wymawiały zaklęcia. Bliny pieczono w ciszy i nawet bliscy nie mieli prawa obserwować tego procesu.

Zrób to sam! 

Jak już wspomnieliśmy obecnie są setki, tysiące przepisów na bliny. My prezentujemy wam dwa - na bliny gryczane i błyskawiczne z książki "Kuchnia Rosyjska" wydawnictwa REA. Przepisy wypróbowane, było smakowicie :)

Bliny gryczane

Składniki:
4 szklanki mąki gryczanej,
40 g drożdży,
0,5-1 szklanki roztopionego masła,
4 szklanki wody,
łyżka soli,
łyżka cukru.

Szklankę mąki gryczanej dokładnie mieszamy ze szklanką zimnej wody. Dolewamy 3 szklanki wrzątku i ponownie mieszamy. Dodajemy masło i rozpuszczone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Ciasto ubijamy łopatką, dodajemy sól, cukier, 3 szklanki mąki gryczanej i wszystko mieszamy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, a następnie, już nie mieszając, smażymy bliny.

Bliny błyskawiczne

Składniki:
2 szklanki mąki,
3 szklanki mleka,
5 jajek,
5 łyżek masła,
łyżka cukru,
3/4 łyżki soli.

To idealne bliny dla zapracowanych. Robi się je bardzo szybko i są smaczne. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, sól i 2 łyżki roztopionego masła. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak, aby nie było grudek. Osobno ubijamy białka, dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy. Bliny smażymy na patelni z jednej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz