Bliny na salonach
W XVI
wieku w europejskiej części Rosji najchętniej jedzono bliny ze śmietaną,
niekiedy dodając do niej twaróg. W opisach carskich uczt często wspomina się o
blinach z twarogiem, którymi częstował się carski dwór. Najzacniejszym gościom
zza granicy podawano bliny z czarnym lub czerwonym kawiorem.
Wielu
znanych i szanowanych Rosjan ceniło rumiane bliny. Słynny bajkopisarz Iwan
Kryłow był w tej dziedzinie prawdziwym smakoszem - mógł jeść bliny o dowolnej
porze i w dowolnej ilości.

Z
kolei Aleksander Newski po zwycięskich walkach organizował uczty, podczas
których spożywano bliny z lipowym miodem. Już w tych zamierzchłych czasach
znano również bliny z twarogiem i śmietaną, choć jeszcze nie cieszył się one
zbyt dużym uznaniem.
Bliny, blincziki, blincy i oladi
Obecnie
istnieje kilka odmian tej potrawy, a mianowicie: bliny (блины), blincziki ( блинчики), blincy (блинцы) i oladi (оладьи). Każda z nich ma swoją recepturę i specyfikę.
Dla
przyrządzenia zwykłych blinów używa się ciasta drożdżowego i przeważnie z mąki gryczanej. W charakterze spulchniacza można użyć ubitych białek. Ciasto na blincziki robi
się bez drożdży, ale za to z mlekiem i dużą ilością jaj, przez co blincziki
będą cieniutkie. Oladi od blinów odróżnia rozmiar. Przyrządza się je z
drożdżowego ciasta, dzięki czemu są pulchne. Zwykle smaruje je się masłem i
posypuje cukrem pudrem. Blincy z kolei łączą w sobie cechy blinów i oladi.
Bliny magiczne
Większość historyków zgodnie twierdzi, że w czasach pogańskich bliny były
elementem związanym ze świętem przesilenia wiosennego. Był to dzień uosabiający
zwycięstwo wiosny i światła nad zimą i ciemnością. Prawdopodobnie jest to
jedyne wyjaśnienie obecności blinów na stypach - przesilenie wiosenne było
symbolem śmierci. Śmierci zimy. Bliny spożywano obowiązkowo nie tylko na
pogrzebach, ale i ślubach - narzeczona umierała jako dziewczyna, aby urodzić się
na nowo w roli kobiety i żony. Zgodnie z tradycją pierwszy blin zawsze poświęca
się duszom zmarłych przodków. Należało położyć go na oknie lub oddać biednemu.
W ostatni dzień Maslenicy z blinami chodzono na cmentarz i zostawiano je na
grobach bliskich.

Zrób to sam!
Jak już wspomnieliśmy obecnie są setki, tysiące przepisów na bliny. My prezentujemy wam dwa - na bliny gryczane i błyskawiczne z książki "Kuchnia Rosyjska" wydawnictwa REA. Przepisy wypróbowane, było smakowicie :)
Bliny gryczane
Składniki:
4 szklanki mąki gryczanej,
40 g drożdży,
0,5-1 szklanki roztopionego masła,
4 szklanki wody,
łyżka soli,
łyżka cukru.
Szklankę mąki gryczanej dokładnie mieszamy ze szklanką zimnej wody. Dolewamy 3 szklanki wrzątku i ponownie mieszamy. Dodajemy masło i rozpuszczone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Ciasto ubijamy łopatką, dodajemy sól, cukier, 3 szklanki mąki gryczanej i wszystko mieszamy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, a następnie, już nie mieszając, smażymy bliny.
Bliny błyskawiczne
40 g drożdży,
0,5-1 szklanki roztopionego masła,
4 szklanki wody,
łyżka soli,
łyżka cukru.
Szklankę mąki gryczanej dokładnie mieszamy ze szklanką zimnej wody. Dolewamy 3 szklanki wrzątku i ponownie mieszamy. Dodajemy masło i rozpuszczone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Ciasto ubijamy łopatką, dodajemy sól, cukier, 3 szklanki mąki gryczanej i wszystko mieszamy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, a następnie, już nie mieszając, smażymy bliny.
Bliny błyskawiczne
Składniki:
2 szklanki mąki,
3 szklanki mleka,
5 jajek,
5 łyżek masła,
łyżka cukru,
3/4 łyżki soli.
2 szklanki mąki,
3 szklanki mleka,
5 jajek,
5 łyżek masła,
łyżka cukru,
3/4 łyżki soli.
To idealne bliny dla zapracowanych. Robi się je bardzo szybko i są smaczne. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, sól i 2 łyżki roztopionego masła. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak, aby nie było grudek. Osobno ubijamy białka, dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy. Bliny smażymy na patelni z jednej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz