sobota, 22 marca 2014

Słodkie syrniczki

Dla Polaków nazwa syrniczki nie brzmi dziwnie i każdy pewnie mniej-więcej wyobraża sobie co to za potrawa. Jednak wśród Rosjan сыр (syr) kojarzy się raczej z żółtym serem, a syrniczki przyrządza się z twarogu. Skąd więc taka nazwa, a nie inna?

www.arborio.ru
Syrniczki to tradycyjne, znane od wieków danie kuchni wschodniosłowiańskiej. W dawnych czasach Słowianie często spożywali nabiał - słodkie i kwaśne mleko oraz surowe zsiadłe mleko, które nazywali syr. Oczywiście nie znano wówczas konserwantów i ulepszaczy, więc produkty mleczne szybko się psuły. Aby nie marnować mleka gospodynie wymyślały na jego bazie przeróżne potrawy - w ten sposób powstały syrniczki.

Zanim na terytorium Rusi pojawiły się zachodnie fabryki, produkujące różne rodzaje twardych serów, słowem syr określano wszystkie odmiany sera, w tym twaróg. Pojęcia te rozdzielili dopiero serowarzy z Europy, ale na obecnych terenach Ukrainy i Południowej Rosji można się jeszcze spotkać z nazywaniem twarogu słowem syr.

Przyrządzenie syrniczków nie jest ani trudne, ani czasochłonne. My wypróbowaliśmy poniższy przepis wczoraj. Wyszły przepyszne!

Składniki:
500 gr twarogu tłustego,
3 żółtka lub 2 jajka,
5 łyżek cukru (można dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań),
1 łyżeczka cukru waniliowego,
100 gr mąki pszennej (chociaż niektóre gospodynie twierdzą, że "prawdziwe syrniczki mąki nie znają"),
mieszanka masła i oleju do smażenia lub masło klarowane,
szczypta soli.

vkuusno.blogspot.com
Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego żółtka (lub jaja), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Następnie zmoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość twarogowej masy, obtaczamy ją w mące i formujemy syrnik, nadając mu okrągły, nieco spłaszczony kształt. Na patelni rozgrzewamy masło, syrniczki smażymy z dwóch stron pod przykryciem do zrumienienia.

Przepisów na syrniczki jest wiele. Niektórzy dodają do masy twarogowej rodzynki lub orzechy. Inni nadziewają je konfiturą lub mlekiem zagęszczonym. Gotową potrawę można podawać ze śmietaną, dżemem lub polane miodem. Nam przypadł do gustu właśnie ten ostatni wariant.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz